animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

                      
20 Οκτωβρίου 2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
            Σε μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από τη λαίλαπα των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν την Παρασκευή στη Βουλή το ΣΕΚΕΣ-ΣΥΡΙΖΑ κάνει «επαναστατική γυμναστική» με ψευδής και κακόβουλες ανακοινώσεις προσπαθώντας παράλληλα να πλήξει το θεσμό της ΟΜΕ ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ.  Το τι θεωρούν οι ΣΕΚΕΣ πετυχημένη διαπραγμάτευση το βιώνουμε όλοι μας τους τελευταίους οκτώ μήνες με αποκορύφωμα το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνει αναδρομικά από 1/1/2015 ΕΝΦΙΑ, μονομερή κατάργηση των όρων των 100 δόσεων, μείωση του ακατάσχετου μισθού στα 1000 €, ακόμα και την κατάργηση του βοηθήματος που έπαιρναν οι άποροι υπερήλικες, ενώ βαρύτατο πλήγμα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποτελεί η αύξηση 23% στο ΦΠΑ ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. 
Το πολυνομοσχέδιο αυτό είναι το πρώτο από τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν άμεσα με ακόμη πιο δυσβάσταχτα μέτρα. Ένα νομοσχέδιο που ισοπεδώνει τα πάντα καθώς περιλαμβάνει :
- Διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος.  Πρωτοφανή μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 με συντάξεις πείνας στα 300 ευρώ που θα λαμβάνονται με εισοδηματικά κριτήρια. - Θεσπίζουν ειδικό φόρο σοκ για όλους τους μισθωτούς δήθεν για τη σωτηρία του ασφαλιστικού.
- Εξοντωτική φοροεπιδρομή στις τσέπες μας με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ ακόμα και όλων των μη μισθολογικών παροχών. – Πλειστηριασμούς και στην πρώτη κατοικία αφού εκχωρούν όλα τα «κόκκινα» δάνειας σε ξένα funds.
- Δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
- Μειώσεις μισθών μέσω εφαρμογής νέου μισθολογίου.
Αναμένονται, με βάση τα υπογεγραμμένα του μνημονίου:
- Ιδιωτικοποιήσεις μέσω του ταμείου ξεπουλήματος όλης της δημόσιας περιουσίας συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ.
            Προαναγγέλθηκε ήδη το κούρεμα των καταθέσεων που αφορά βέβαια κυρίως τους πολυεκατομμυριούχους Υπουργούς και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα και μετοχές (Σταθάκης, Φλαμπουράρης, Μητρόπουλος κλπ) αλλά δεν ξέχασαν να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες πριν η κυβέρνηση τους επιβάλει τα capital control τα καταστροφικά αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς θα ταλαιπωρούν για πολύ καιρό ακόμα όλους μας. 
            Αυτό είναι ένα μέρος της τεράστιας «επιτυχίας» της δικιάς τους 8μηνης διαπραγμάτευσης,  με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε ενώ όλα αυτά αποτελούν μόλις το 30% όσων μας περιμένουν ακόμα στο άμεσο μέλλον.
Μετά από όλα αυτά είναι σίγουρο ότι όλοι μας πλέον δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε την εφορία και καταβάλουμε εισφορές για μια σύνταξη που δε θα πάρουμε ποτέ.
Όλο αυτό το διάστημα  το μνημονιακό πλέον ΣΕΚΕΣ συμφωνεί απόλυτα και στηρίζει όλα αυτά τα εγκληματικά μέτρα με απόλυτη κομματική πειθαρχία ενώ κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει το τι έταζαν και έλεγαν στους συναδέλφους προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο τους (κατάργηση μνημονίων με ένα άρθρο, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, παράλληλο πρόγραμμα κλπ)  Τώρα με περισσό θράσος, προκλητικά και αλαζονικά ζητάνε και τα ρέστα λέγοντας «μας ψηφίσατε ενώ ξέρατε τι θα σας φέρουμε».  Οι συνάδελφοι τους έχουν κρίνει ήδη.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όλες οι παρατάξεις στην ΕΥΔΑΠ, εκτός του ΣΕΚΕΣ, κρατήσαμε υπεύθυνη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της ΣΣΕ.  Όμως δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απαθείς μπροστά στη διαστρέβλωση της αλήθειας και τις ανακρίβειες του ΣΕΚΕΣ που με κάθε τρόπο προσπαθεί να καθυστερήσει την υπογραφή της παρασύροντας στο ίδιο παιχνίδι και τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ. 
            Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ με απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας του θέματος, ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 κίνησε έγκαιρα τις διαδικασίες για την υπογραφή της ΣΣΕ, αν και ορισμένοι τότε την κατηγόρησαν ότι βιάζεται.  Παρά την προθυμία τόσο της ΟΜΕ όσο και της τότε Διοίκησης να υπογραφεί μέχρι το Μάιο του 2015 η ΣΣΕ, οι συνδικαλιστές του ΣΕΚΕΣ επέμεναν να μην προχωρήσουμε σε συμφωνία με την απερχόμενη διοίκηση καθώς η νέα κυβέρνηση θα καταργούσε τα μνημόνια, κι όπως έλεγαν δεν έπρεπε να δεσμεύσουν τη νέα διοίκηση που δεν θα την αναγνώριζε. 
              Στόχος τους ήταν από την αρχή η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ώστε να επέλθει η πλήρης ισοπέδωση όλων των εργαζομένων όπως ακριβώς ισοπέδωσαν και τη χώρα. 
           Αφού λοιπόν περίμεναν τη νέα διοίκηση μετά από τρεις Γενικές Συνελεύσεις και συνεχείς αναβολές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι τελικώς είναι μνημονιακή και όχι επαναστατική και μας έφερε μπροστά στο επαχθέστερο τρίτο μνημόνιο, το οποίο μεταξύ όλων των άλλων καταργούσε τη μετενέργεια των ΣΣΕ των έξι μηνών αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους μεταξύ αυτών και της ΕΥΔΑΠ, στον αέρα.  Με την ψήφιση του όρου αυτού όπως ήταν λογικό η ΟΜΕ κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κάνοντας δραματική έκκληση για επίσπευση των διαπραγματεύσεων η οποία αγνοήθηκε επιδεικτικά.
            Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΣΕΚΕΣ, αντιμετώπιζε το θέμα της ΣΣΕ σκοπίμως με προχειρότητα και με μοναδικό σκοπό την καθυστέρηση της συμφωνίας.  Δημοσίως ο ίδιος έλεγε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει ακόμα και πριν τις εκλογές γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ήταν αδύνατο, αφού δεν είχε φροντίσει να έχει καν την εξουσιοδότηση του ΔΣ προκειμένου να υπογράψει.  Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να εμπαίζει τους συναδέλφους.  Προφανώς είχε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί με κάθε λογής ρουσφετολογικές πράξεις (μεταθέσεις, τοποθετήσεις κλπ), για τους συντρόφους του. 
            Όταν πριν λίγες μέρες φτάσαμε στο τελικό κείμενο προς υπογραφή, με διάφορες προφάσεις και αίολες γνωμοδοτήσεις ιδιωτικού γραφείου Νομικών, που έχει προσλάβει με μόνιμη συνεργασία ο ίδιος, υπαναχώρησε και για άλλη μια φορά μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις και την τελική υπογραφή της ΣΣΕ.  Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη ανερμάτιστη νομικά γνωμοδότηση, την οποία κατέρριψε πλήρως, με νομική τεκμηρίωση, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, κάνει μνεία στα συμφέροντα των μετόχων και των δανειστών της Εταιρείας αλλά σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται στο συμφέρον των εργαζομένων. 
            Η ΟΜΕ έχει θέσει, ανάμεσα στα άλλα, και το δίκαιο αίτημα της αύξησης του χορηγούμενου ποσού του έντοκου δανείου, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι στην τραγική οικονομική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται.  Την ώρα που η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ καλπάζει, οι μέτοχοι λαμβάνουν τεράστια μερίσματα, δεν υπάρχει εξωτερικός δανεισμός της Εταιρείας και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τους πολίτες, εύλογο είναι ένα ποσό να πάει και στους εργαζόμενους οι οποίοι θα το αποπληρώσουν άλλωστε εντόκως. 
            Σημειώνουμε ότι η Διοίκηση εδώ και τέσσερις μήνες έχει σταματήσει να χορηγεί έντοκα δάνεια, αφού εκτός των άλλων, ο νέος Γενικός Διευθυντής κ. Κυριάκης αναβάλει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους. 
Είναι πια προφανές για όλους ότι την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση της υπογραφής ΣΣΕ στην ΕΥΔΑΠ φέρει ο κ. Παπαδόπουλος με την επιλογή του να άγεται και να φέρεται από τη μειοψηφία των «συνδικαλιστών» του ΣΕΚΕΣ που επισήμως δηλώνουν ότι δεν θέλουν να υπογραφεί ΣΣΕ, εκθέτοντάς τον ανεπανόρθωτα.
            Στο μεταξύ το ΣΕΚΕΣ – ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» τις αρχικές του προτάσεις που είχε καταθέσει στην ΟΜΕ και εξέδωσε ανακοίνωση στις 5/10/2015 παρουσιάζοντας ως θέσεις του τα σημεία στα οποία είχε καταλήξει η διαπραγμάτευση κι ενώ στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είχε ψηφίσει τόσο το πλαίσιο των αιτημάτων και έχει εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή για διαπραγμάτευση της ΣΣΕ, μη σεβόμενοι, όπως πάντα,  την υπογραφή του, βγήκε να καταγγείλει την ΟΜΕ.  Η μεγάλη σύμπτωση απόψεων του ΣΕΚΕΣ με τον κ. Παπαδόπουλο είναι ότι και οι δυο κάνουν λόγο στις θέσεις τους για τη ΣΣΕ, για οτιδήποτε άλλο, για επενδύσεις σε δίκτυα, για επιστροφή των κερδών και των αποθεματικών  της Εταιρείας στην Κυβέρνηση, για δημοψηφίσματα και λαϊκές συνελεύσεις κλπ, αλλά πουθενά δεν αναφέρουν για επίλυση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και για υπογραφή ΣΣΕ.
            Σε αυτό το κρίσιμο σημείο λοιπόν την προηγούμενη Τετάρτη η ΟΜΕ και τα Προεδρεία των Σωματείων έκαναν παράσταση ενημερώνοντας για το θέμα το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ και όχι βέβαια όπως ισχυρίζεται το ΣΕΚΕΣ «εθιμοτυπική» επίσκεψη, προκειμένου να διασφαλίσει όπως και το πέτυχε τόσο την εξουσιοδότηση από το ΔΣ του εκπροσώπου της Διοίκησης που θα ορίσει την νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα υπογράψει τη ΣΣΕ όσο και τη δέσμευση ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα. 
            Οι συνάδελφοι πρέπει να ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα και τις προσπάθειες που με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας καταβάλει η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.  Παρά τα συνεχή εμπόδια και τις αντικειμενικές δυσκολίες, να είναι βέβαιοι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατό να υπογραφεί η νέα ΣΣΕ.
Για όλα τα θέματα του ΔΣ των τελευταίων μηνών, που απασχολούν τους συναδέλφους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος
Αγγελάκης Μανώλης
Ο Γεν. Γραμματέας
Κιόσης Χρήστος