animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ (30-5-2014).

30 Μαΐου 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
      Όπως ήδη γνωρίζετε εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1906/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει την μεταβίβαση ποσοστού 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στο ΤΑΙΠΕΔ, κρίνοντας ότι η  μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 & 21 του Συντάγματος.
     
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για τους πολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής, την ΕΥΔΑΠ και τους εργαζόμενούς της,  με την οποία δικαιώνονται πλήρως οι θέσεις μας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά κυρίως διασφαλίζεται απόλυτα το Δημόσιο συμφέρον, η υγεία των πολιτών και η διατήρηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προσιτού κόστους για όλους.

      Ειδικότερα, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας».
      Αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ισχύει και προκειμένου περί των υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως, τις οποίες δύναται να παρέχει μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί υπό νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ως Ανώνυμη Εταιρεία».
      Όμως, ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχειρήσεως «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της Α.Ε. δια του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη την συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία», υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση.
      Επισημαίνουν επίσης ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και συνεχίζουν: «συνίστανται δε οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση που καθίσταται σπανιότερο συν το χρόνο».
      Αβεβαιότητα-αναφέρεται στην δικαστική απόφαση-«ως προς την συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με αυτόν το βαθμό αναγκαιότητας δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος», ειδικότερα μάλιστα μετά το από 6-4-2001 ψήφισμα της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής που «κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας,  καθώς και στο άρθρο 21 παρ.3, που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».
      Συνεπώς, καταλήγει η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μην μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ.5 και 21 παρ.3 του Συντάγματος».

     
      Μετά από αυτή την θετική εξέλιξη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη απόφαση άμεσα και να σταματήσει τι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


            Ο Πρόεδρος
         Αγγελάκης Μανώλης
                        Ο Γενικός Γραμματέας
        Κιόσης Χρήστος